Meer weten over de ontwikkelingen in de modernste literatuur? Kom naar het

 

 

MINI-SYMPOSIUM

 

op 8 mei 2007

 

COULEUR LOCALE!

 

Couleur locale ‘nieuwe stijl’ in ultramoderne Friese romans

 

 

Het gebruik van couleur locale in de West-Europese roman is terug van weggeweest. Tegenwoordig geven schrijvers ruimte en tijd in hun romans vaak nadrukkelijk kleur: personages worden door een agent staande gehouden op Tottenham Court Road of fietsen over de provinciale weg van Twizel naar Hurdegaryp, lezen de Corriere della Sera of Het belang van Waregem, en kijken naar de Costanza- of de Ted de Braak-Show. Wat betekent deze couleur locale? Permitteren moderne schrijvers zich een realisme dat achterhaald is? Construeren ze bewust een nieuwe vorm van realisme? Of is de couleur locale in de ultramoderne roman helemaal geen vorm van realisme?

Op 8 mei (Bungehuis, Spuistraat 210, zaal 101, aanvang 15.45 uur) zullen Antje Swart en Imke Hooijenga spreken over het gebruik van couleur locale in twee ultramoderne Friese romans, en vertelt de Friese schrijver Nyk de Vries (auteur van Rezineknyn (2000) en Prospero (2006) en muzikant) over zijn motivatie om in zijn werk couleur locale te gebruiken. De lezingen zullen worden gehouden in het Nederlands.

 

Programma:

 

Bungehuis, Spuistraat 210, zaal 101

 

15.45-16.00 – ontvangst met thee en koffie

16.00-16.10 – opening door Alpita de Jong

16.10-16.30 – lezing Imke Hooijenga over de nieuwste roman van Meindert Talma, Kriebelvisje

16.30-16.40 – vragen en/of discussie

16.40-17.00 – lezing Antje Swart over de eerste roman van Nyk de Vries, Rezineknyn

17.00-17.10 – vragen en/of discussie

17.10-17.30 – pauze met drankje

17.30-18.00 – Nyk de Vries: “Fryske wâlden yn Spaansk heechlân ‘van alles niks, van weinig alles'”

18.00-18.20 – vragen en discussie, met andere woorden: neipetear

 

’s Avonds vanaf 20.15 zal in het kader van het couleur locale-thema in het PC Hoofthuis ten slotte de film Nynke worden vertoond.

 

Antje Swart en Imke Hooijenga deden een vergelijkend onderzoek naar het gebruik van couleur locale in moderne Friese, Vlaamse en Hollandse romans tijdens de onderzoeksmaster Modern Friese Letterkunde. De inzichten die dit onderzoek opleverde vormen de achtergrond voor hun lezingen. De couleur locale in een moderne Friese roman zal centraal staan.

Nyk de Vries behoort tot de jongste generatie Friese schrijvers. Hij schreef twee romans, diverse prozagedichten voor literaire tijdschriften, en publiceerde interviews met schrijvers in De Blauwe Fedde yn petear. Hij is tevens gitarist in de succesvolle band Meindert Talma & The Negroes. Zie voor meer informatie www.nykdev.nl/home.htm

 

 

 

 

 

       terug naar www.nykdev.nl