'Asman - Poëziefilms Live' 

 

Ik zie een video waarmee Nyk de Vries 'Asman' reciteert, het ijzersterke gedicht dat
hij schreef ter ere van 150 jaar stadsreiniging te Leeuwarden. De woorden versmelten
met zijn stem, ze worden film, ze worden muziek.
Joyce Roodnat


'Asman' is een bijzonder filmprogramma van schrijver, dichter en muzikant Nyk de Vries waarin hij z’n fascinatie deelt voor zijn geliefde medium, de poëziefilm. Hij toont films die hij maakte als Dichter van Friesland – samen met filmmaker Herman Zeilstra – waarin hij maatschappelijke onderwerpen verweeft met de verwondering van de poëzie. Maar ook komen korte animaties aan bod die hij maakte met kunstenaar Willie Darktrousers (o.a. Poetic Resistance), waarin juist de toverachtige kwaliteiten van de poëziefilm naar voren komen.

 

Opvallend is dat Nyk op het podium interacteert met de films door er live tekst en muziek aan toe te voegen. Het resultaat is een bijzondere performance, waarbij Nyk z'n jarenlange ervaring als literair performer volop benut. Immers, als arbeiderszoon maakt hij zijn poëzie graag toegankelijk voor iedereen, vooral voor degenen die van huis uit niet zo snel met dichtkunst in aanraking komen.


Zo zien we in ‘Asman’ een dichter die wil raken en verbinden – relevant en actueel – met alle mediale middelen die hem ten dienste staan. Voor een indruk: bekijk hieronder een aantal films uit het programma.

Asman - Nyk de Vries

Geluk - Nyk de Vries

Vooruitgang - Nyk de Vries & Willie Darktrousers

Anne en Arie - Nyk de Vries