(c) Rogier Maaskant

download foto in hoge resolutie

 

Nyk de Vries (Noardburgum, 1971) is dichter, schrijver en muzikant. In november 2021 verschijnt bij De Arbeiderspers zijn nieuwe bundel 'Asman' waarin hij zijn werk als Dichter fan Fryslân bundelt en tegelijk een nieuwe serie prozagedichten brengt. Onderdeel van de bundel is een serie van acht poëziefilms die hij maakte met filmmaker Herman Zeilstra. In 'Asman' zijn stills uit de films opgenomen in een speciaal kleurenkatern.

 

Nyk de Vries begon als zanger van de band The Amp en legde zich tijdens zijn studie geschiedenis in Groningen toe op het schrijven. In het tijdschrift De Blauwe Fedde verschenen zijn eerste prozagedichten, in 2008 gebundeld in ‘Motorman’. In diezelfde jaren won hij het Belcampo Stipendium. Zijn tweede bundel ‘De dingen gebeuren omdat ze rijmen’ werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs.

 

Eerder schreef hij de romans ‘Rozijnkonijn’ en ‘Prospero’, in 2015 gevolgd door ‘Renger’, een autobiografisch boek met mysterieuze elementen, bekend van zijn prozagedichten. ‘Renger’ won de Piter Jelles Priis en werd genomineerd voor de Gysbert Japicx Priis 2019.

 

Van 2019 tot 2021 vervulde Nyk de functie van Dichter fan Fryslân. In die periode verschenen zijn gedichten – waarin hij reflecteerde op actuele kwesties zoals kansongelijkheid en de corona-epidemie – in verschillende kranten en via de Friese omroep. Met filmer Herman Zeilstra maakte hij van acht gedichten een serie poëziefilms. Daarnaast maakte hij een programma voor middelbare scholen waarmee Nyk veelvuldig optrad.

 

Tijdens zijn performances maakt Nyk regelmatig gebruik van muziek en beeld. In 2021 maakte hij de voorstelling 'Tagelyk' met het Rotterdamse saxofoonkwartet Artvark voor Poetry International. Nyk treedt regelmatig op in het buitenland, vanaf 2019 als onderdeel van het Europese poëzieplatvorm Versopolis. Met schilder Tjibbe Hooghiemstra maakte hij de voorstelling ‘Wâldman’, die o.a. te zien was in museum Belvédère te Heerenveen.

 

In 2021 verscheen een speciale uitgave 'It bêste fan Nyk de Vries - Humor út de Wâlden', een bloemlezing van prozagedichten met tekeningen van Willie Darktrousers. Twee van de prozagedichten waren vertrekpunt voor korte animatiefilms gemaakt met steun van het Nederlands Letterenfonds. Eerder verschenen van ‘Renger’ en zijn prozagedichten  hoorspelbewerkingen voor VPRO-radio.

 

Sinds 2008 woont Nyk de Vries in Amsterdam. Als docent Creative Writing was hij lange tijd verbonden aan de kunstacademie Artez in Arnhem. Hij schrijft zowel in het Fries als in het Nederlands. Prozagedichten van hem zijn vertaald in het Engels, Duits, Spaans, Deens, Iers, Ests en Litouws.